Дорогі в Христі Брати і Сестри,
Дякую милосердному Богу, що вперше можу звернутись до Вас з Божим Словом як Ваш Пастир. На початку вересня 2008 року Патріарший Синод обрав мене для служіння емігрантам, а на початку цього року Святіший Отець Венедикт ХVI потвердив цей вибір нашого Синоду, призначивши мене Апостольським візитатором для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.
Я радо прийняв цей вибір, і з Божою допомогою та Вашою співпрацею буду старатися виконувати моє єпископське служіння разом з Вами, будучи для кожного з Вас «батьком, братом і другом» «заради надії світу», як цього вимагає від мене Свята Церква. Ставши єпископом, для свого герба я обрав слова зі Святого Євангелія, коли Ісус Христос каже: «...Син Чоловічий прийшов не щоб Йому служили, але щоб послужити» (Мт. 20, 27).
Завжди прошу Господа, щоб ці євангельські слова мали місце у моєму архієрейському служінні. Також священнослужитель є християнином, як кожний з Вас, з усіма його обов’язками. Проте єпископ чи священик є поставлений у Церкві для служіння іншим заради Божого Царства і Святого Євангелія. Святий Августин дуже гарно висловлюється: «Якщо єпископська відповідальність дуже мене тривожить, то потішає мене те, що я разом з вами, бо для вас - я єпископ, а разом з вами - я християнин; перше завдання - це уряд, а друге - це благодать» (Проповідь 340,1).
Я свідомий моїх обмежень, одначе вірю, що Дух Святий «доповнить те, що недостає» в моєму житті, згідно зі святительською обіцянкою. Сильно вірю, що Дух Святий буде мене провадити разом з Вами заради нашого спільного спасіння !
Дорогі Брати і Сестри! Доля життя нас усіх завела до Італії чи то Іспанії, де ми заробляємо на «хліб наш насущний», далеко від своєї Батьківщини, від своїх дітей і родичів. Переживаємо радості й тривоги, інколи душевні й тілесні скорботи. Тому Церква, мов Мати, іде Вам назустріч. ЇЇ завдання - Вам допомогти, пригорнути Вас і захистити, бути Вашою потіхою і розрадою, а передусім, - бути для Вас Ноєвим кораблем Спасіння. Багато з Вас належить до наших душпастирських осередків, та ще чимало є розсіяних, заблуканих або й самотніх. Тому кожний з нас, як член Христового Містичного Тіла - Церкви, має почути себе відповідальним за інших братів і сестер, запрошувати їх до наших громад, щоб вони у цій Христовій сім’ї почували себе справді «немов удома», відчували теплоту співбратів, а особливо відчули те, що живемо в любові для Спасіння. Почуваємо себе як перші християни, які «постійно були в науці апостолів та в спільноті, на ламанні хліба (Євхаристії) й на молитвах» (Ді. 2,42), як це докладно записав апостол Лука, стаючи учасниками благодаті Ісуса Христа, Любові Бога Отця і теплоти Святого Духа. Так воно і є! Ми молимося і співаємо в Літургії «єдиним серцем і єдиними устами» разом з усіма нашими братами і сестрами, а та молитва лучиться з цілим Небом, щоб з нами разом «молились святі ангели, які сослужать нам і разом славословлять Божу благість» (молитва Малого входу на Літургії), тим нелегке наше життя набере Спасенного значення.
Як Пастир, закликаю Вас до участі у житті наших церковних громад, «збираючи в розсіяні сущих», як писав це Блаженніший Йосиф (Сліпий), що стало гаслом його душпастирського служіння після повернення з неволі. Закликаю Вас брати участь в недільних і святкових богослужіннях та гуртуватись у молитовні групи, як «Матері в молитві» чи їм подібні. Заохочую Вас, щоб Ви дбали про дітей, яких Ви залишили в Україні і про тих, що є з Вами в Італії і Іспанії. Треба їх навчити правд віри, щоб вони пізнали Господа і Спаса Нашого Ісуса Христа, щоб не розгубились в чужому середовищі. Дбати про те є моїм, Вашим, душпастирським і нашим спільним спасенним обов’язком. Ми разом з Вами, між Вами і для Вас!
Хочу бути близько Вас, відвідувати Вас, тому не вагайтеся з Вашими турботами, журбами і трудношами, приступати до мене і до Ваших священиків
Не бійтеся! З нами Бог!
Нехай благодать Господа Нашого Ісуса Христа, Любов Бога і Отця, і причастя Святого Духа буде зі всіма Вами !
Благословення Господнє на Вас!
+ Діонісій (Ляхович)
Апостольський візитатор для українців
греко-католиків в Італії та Іспанії
Дано в Римі, Неділя після Богоявлення, 2009 року